BARSELONA, ponosna španska princeza

Ako Madrid važi za kraljevski grad (kao kralj Španije nosi svoju otmenost, odmjerenost i neku vrstu pozitivne gordosti) Barselona je ponosna princeza ☺. U punom sjaju predstavlja svu svoju ljepotu, ogrnuta plaštom topline prosto ne dozvoljava da se tako lako odvojite od nje, a još manje da je zaboravite. 

Barselona važi za jedan od onih gradova "za svačiji ukus", prelijepa, kosmopolitska, modernistička Barselona ima toliko toga da ponudi i sasvim je logično zbog toga već godinama nosi „titulu“ turistički najposjećenijeg grada u zemlji. 

Iako u Barseloni ima dosta toga da se vidi, za obilazak najvažnijih mjesta, uz dobru organizaciju dovoljna su 3-4 dana. Svakako ukoliko se odlučite da aranžman rezervišete u turističkoj agenciji Buon Viaggio od agenata dobijate i detaljno pisani vodič koji će Vam skratiti muke planiranja ☺ 

 

Obilazak možete početi od Sagrada Familije, pravog čuda koje će Vas već pri izlasku iz metro stanice ostaviti bez riječi ili bolje reći daha. Posebno će ovi osjećaji biti naglašeni ukoliko Vas posluži vrijeme, pa izlaskom na svijetlost dana ugledate nju, okupanu suncem koje je već u poslepodnevnim časovima iza nje.

Sagrada familija ili Sveta porodica je nedovršena rimokatolička bazilika, a pored toga što je jedna od najposjećenijih atrakcija u Španiji, ujedno i najznačanije ostvarenje arhitekte Antonija Gaudija. Gradnja Sagrada Familije započeta je daleke 1882. godine, a trebalo bi da bude okončana 2026, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti.

Gaudi je rijetko pravio planove vezane za samu izgradnju, a oni koji su svakako postojali, uništeni su u Španskom građanskom ratu, pa neki pretpostavljaju da na kraju neće izgledati onako kako ju je on zamislio. 

Bilo kako bilo, zamišljena je kao svojevrsno arhitektonsko čudo…iako nezavršena ona to već jeste. 

Ovo Gaudijevo najpoznatije djelo prepuno je simbolike vezane za religiju: tri velike fasade su posvećene rođenju Hrista, Hristovim mukama i Hristovoj slavi; dvanaest kula simbolizuju dvanaest apostola; četiri velike kule predstavljaju četiri jevanđelja; kupolasta kula je simbol Device Marije, a najviša centralna kula posvećena je Svetom Salvadoru i upravo će ova kula nakon konačne izgradnje biti jednaka visini brda Monžuik.

 

Antoni Gaudi je svoje poslednje godine života, proveo u kućici na samom gradilištu. Godine 1926. udario ga je tramvaj i nažalost nije doživio da vidi svoje remek-djelo, a tek kasnije je postao ikona svoje zemlje. Inače, do sada je dovršeno 70 odsto građevine koja dostiže visinu od 112 metara i koja je 1984. godine uvrštena na Uneskovu listu svjetske baštine. 

Kako biste u potpunosti uživali u “Svetoj Familiji” preporuka je da ulaznice kupite online, štedite u vremenu, novcu i svakako štedite Vaše tijelo od stajanja u nepreglednoj koloni udišući razne mirise (posebno u proljeće i ljeto) ☺. Cijene ulaznica zavise od paketa za koji se odlučite, a kreću se od 15,00€ - 29,00€. Kupovinu možete obaviti direktno preko sajta http://www.sagradafamilia.org/en/tiquets/ ili ukoliko se ne snalazite baš najbolje sve prepustite stručnom Buon Viaggio timu ☺.

 

Nastavljamo dalje ☺. Srce starog grada je Gotska četvrt ili Bari Gotik (Barri Gotic) i u njemu katedrale Katedrala Seu (Catedral Seu), Kraljevska palata - Palau Reial i srednjovjekovna vijećnica- sada Muzeja istorije grada (Museu d’Historia de la Ciutat). 

 

Ukoliko nastavite ulicom Carrer dels Arcs, za par minuta izlazite na glavni trg Barselone - Katalonski trg - Plaça de Catalunya. Trg koji predstavlja mjesto okupljanja, odmaranja na travnjacima, fotografisanja na pločnicima uz mnoštvo golubova koji će Vam za par mrvica pozirati na ramenu ili ruci ☺. 

Nakon što napravite predah na trgu sa golubovima nastavite pravo i dolazite do najživlje ulice - Las Ramblas. Ono što je interesantno za ovu ulicu je to što naziv potiče od arapskog "ramla", što znači osušeno korito rijeke -  umjesto današnje ulice nekada je ka moru tekao potok a sada je ispod zemlje.

Ulica uvijek puna šetača koji se jedva mimoilaze, često praveći gužvu kupovinom suvenira i ostalih sitnica na kioscima i štandovima. Pažnju će Vam privući i brojni ulični artisti i pantomimičari.

 

Vaš dan u Barseloni (posebno u proljeće i ljeto) možete slatko završiti posjetom La Bukerije ili gradske pijace "La Boqueria".   

Već na ulasku oči će Vam se “zalijepiti” za tezge prepune raznog voća sortiranog baš tako slatko po bojama koje Vas stavljaju u još veće iskušenje od onog da li da kupite…pitaćete se šta sve da kupite ☺. Svježi sokovi, papaja, pitaja, mango, lubenica, dinja, ananas…i sve to po nevjerovatnim cijenama od 1 - 2€. Takođe možete probati i voćne koktele od kokosa ili banane.

Osim zdravog voća ovdje možete nivo šećera vratiti u normalu (a i nenormalu ☺) i raznim slatkišima poput keksića sa raznim prelivima, čokoladnih kolača, čokolade koju možete uzeti na gramažu, lizalica i raznih gumenih bombonica. 

Nakon što se okrijepite možete krenuti ka svom hotelu i pustiti da se doživljaji prvog dana slože ☺.

Čak i spavanje u ovom gradu ima posebnu čar ;-) 

 

Za neki sledeći blog ostavljamo veliko brdo u zelenilu - Montžuik (Montjuic), mjesto gdje je grad nastao, Plaça de Espanya - Španski trg, još jedno od čuda Barselone koje nema konkurena muzičko-scenski spektakl Čarobne fontane, Poble Espanyol - "Špansko selo", tipsko selo sa 116 kuća različitih arhitektonskih stilova i još mnogo, mnogo toga ☺.