IRSKA – DUBLIN + DINGLE

Detelina, Kelti, U2, Guinness pivo, vilenjaci, džinovi, druidi, visoke okeanske litice, najveselija muzika, PUB-ovi, riba i čips, irska kafa....sve asocira na jednu malu evropsko - ostrvsku zemlju – Irsku.


Dugo mi je ona bila želja da tamo otputujem, ali prilika koju sam dobio od Buon Viaggio-a se ne propušta. Njihov tim je bez greške obavio svoj deo posla. Bilo je potrebno poneti putne isprave i nešto džeparca uz prtljag, a ostalo su oni bez greške pripremili. Sedmodnevna avantura po Irskoj mogla je da počne.


Dobrodošlica na Dablinskom aerodrom je bila pravo prijatno iznenađenje. Nismo mogli čudom da se načudimo. Policija na proveri pasoša nasmejana. Kako ste, šta posećujete, predlažemo vam....lepo se provedite. Prvi korak, čista petica!

E sada, kada smo izašli, odmah kišna dobrodošlica (inače u Irskoj su moguća sva 4 godišnja doba u nekoliko sati). Čekajući bus za transfere, naišao je nasmejani zaposlenik aerodroma, na biciklu. Posmatrali smo njegovu reakciju na kišu. Uz osmeh i laki „cim“ glavom za pozdrav, samo je nabacio kabanicu i veselo okrenuo pedale na svom biciklu. Kakav narod!? Nasmejani i veseli. Ili su stalno na Guinniss-u ili su samo vesele prirode.

 

Na prvi pogled, a i na drugi, Dublin je veoma veseo, razdragan grad. Leži na reci Liffey (na Irskom Liffey – Life, život). Ta reka je i razlog nastanka samog Dublina. U nju su uplovili Vikinzi. Smatra se da su osnovali stalno naselje 841 godine i dali mu ime Dubh Lin (crni bazen). Lifej deli Dublin na severni i južni deo, koji su povezani mnogim mostovima.

Grad je brodskim putem povezan sa većim gradovima, kao što su Kork u Irskoj, Belfast u Severnoj Irskoj i različitim lukama u Engleskoj, Škotskoj i Francuskoj. Prugama je povezan sa važnim odredištima u Irskoj. Dablin je glavna luka Irske, centar finansijske i komercijalne moći i sedište kulture. Reka Liffey je premoštena sa deset mostova, od kojih se izdvaja O`Konelijev most, koji povezuje glavne puteve grada. 

U jugozapadnom delu Dablina, ulice su uske i sa prevojima, dok je ostatak grada dobro raspoređen, sa širokim avenijama i prostranim trgovima. 

Oni su naročito brojni u jugoistočnim i severoistočnim kvartovima.

Dva kanala, Rojal i Grand, obezbeđuju vezu između lučne oblasti i južnih i severnih ogranaka reke Šenon.

 

Dablin je igrao vodeću ulogu u kulturnom periodu, koji je počeo 1884. godine osnivanjem Gelik Atletik Asocijacije, za obnovu Gelik igara.

 

Godine 1893. se povezao sa Gelik ligom, kojoj i dalje ostaje za cilj obnova irskog jezika i folklora.Godine 1991. Dablin je izabran za kulturnu metropolu Evrope.


Dablin je danas živi komercijalni centar i kulturna metropola Evrope, koja je svetu dala čuvene književnike – Džordža Bernarda Šoa, Oskara Vajlda, Jejtsa i Džejmsa Džojsa, ali i savremene pop zvezde U2, Simpl Majnds, Šinejd O’Konor… 

Dablin posetiocima nudi veliki broj različitih mesta, koja vredi pogledati. Tu spadaju crkve, istorijske zgrade, biblioteke, muzeji, galerije, parkovi i vrtovi. Ovo je istorijski bogat grad. Tokom godina, književnost, pozorište i umetnost su igrali značajnu ulogu u njegovom kulturnom razvoju.

Odlučili smo da pre naše ture, dok smo još u Dablinu, posetimo pivaru Guinness. Korisito sam stari recept (Hopp on Hopp of bus tura). Odličan izbor. Stanica je tačno ispred ulaza u pivaru, a i pre i posle posete pivari je odlična kružna tura po gradu. Ono što vam preporučujemo je da karte uzmete preko interneta i na zakazano vreme da bi izbegli gužvu i redove. To su nam takođe Buon Viaggio-vci odradili, tako da smo zaista spremno stigli do crnih kapija Guinnessa. 

Priča o Arturu Ginisu (Arthur Guinness) i o samoj pivari je zaista fascinantna. Čovek je imao 21 dete! Ok, nisu svi preživeli, ali 21!!! Inače, gospodin Artur Ginis je bio uzorni građanin Dublina koji je gradio infrastrukturu, škole, bogomolje i bio maksimalno socijalno odogovoran. 


Potom sledi priča o proizvodnji, načinu pripreme, muzej, razvoj brenda kroz vreme I još mnogo toga interesantnog. 


Na kraju je naravno Guinness suvenirnica iz koje ne možete izaći bez nekog poklončića, uspomene (ostavih pola plate tamo ☺).

Jutro je bio početak naše avanture po Irskoj. U holu nas je čekao naš domaćin Rob Rankin, vlasnik turističke agencije koja nas vodi. 

Njegova ekipa voziča (vodič+vozač) nas je ljubazno upoznala sa pravilima putovanja i bezbednosti. Sve je bilo jasno objašnjeno uz uvek prisutnu kontrolisanu dozu šale. 

Uz Pavla, Miodraga, naši saputnici su bili amerikanci, Keti, Kejtlin, Tereza i Endi. 

Ova tura je isključivo u malim grupama i voziči (naš je bio Šon - Sean) imaju maksimalnu interakciju sa svakim putnikom. To je i razlog što su ture maksimalno fleksibilne, a posle određenog vremena smo svi u stvari velika porodica na putu ☺. 

Dalje nas je put vodio do Dingla (Dingle), a preko reke Shannoon , toliko opevane u isrkim pesmama i pričama.

U živopisnom gradiću Dinglu, koji broji svega 2050 stanovnika ima 55 PUB-ova.

Kroz šalu sami kažu da su gradić pića sa problemom ribarenja (Dingle is a drinking town with a fishing problem). Tu smo zaista osetili ukuse Irske kroz muziku, folklor, šalu, specifičnu gastronomiju.

Svaki PUB ima svoju muziku. Neverovatno, ali muzičari se minimalno plaćaju od strane vlasnika PUB-ova. 

Sviraju iz čiste ljubavi prema muzici, a ako ih počastite pićem ili bakšišom veselo će vam zasvirati željenu pesmu. 

Mi smo imali priliku da prisustvujemo mini koncertu čuvara Irske kulturne baštine. 

To nije samo muzika već i ples i obavezna šaljiva interakcija izvođača sa gostima, prepuna šala, viceva, anegdota i priča. Na naš odgovor odakle smo, dobili smo smešno pitanje, a gde je Crna Gora. Naravno, šaljivo.        

 

Mothers milk ☺                       

Sve to se događa u veoma veselom ambientu uz kriglu piva, čašu Irske kafe ili pak nešto drugo, samo ne bezalkoholno ☺. Veseli muzičar je srknuo svoj Guinness i prokomentarisao “Mothers milk” (majčino mleko), onako uz ostale šale koje je provlačio kroz pesmu. 

Naš domaćin, Šon, nas je poveo do lokalnog kajak rentala. 

Dingl je naime smešten u mirni zaliv koji ga krije od nemirnog Atlantika. Savršen za ovaj vid aktivnosti. Taj zaliv je i nomadski dom delfina Fungija, koji je ujedno i zaštitni znak i atrakcija Dilngla. 

Uz kratki kurs veslanja u kajaku, otisnuli smo se ka zalivu. Darius, naš poljski instruktor veslanja, je bio uz nas sve vreme. Ispostavilo se sa razlogom, jer je izvrtanje bilo često, a posebno na mestu mešanja struja Atlantika i zaliva. 

Lepi Darius, poljski instruktor ☺

Ipak, iskustvo zalaska u morsku pećinu i veslanje uz obale zaliva su nezaboravni. Svetionik na strani Dingla nas je nepogrešivo vodio ka luci. Veseli, umorni, dobili smo od Dariusa fleškice sa našim veslačkim fotografijama i uputili se ka najveselijem PUB-u, na pintu Guinnessa, nego šta ☺. 

Odmor u hotelu je bio preko potreban jer je dan bio više nego sadržajan, a i sutra posle doručka nas čeka jahanje na obali okeana. To se zaista ne propušta…no, o tome sledeći put. 

 

Ovako je izgledao samo jedan dan naše Irske avanture. Pisaću vam i o Liticama Mohera, Killerney nacionalnom parku koji smo obišli biciklima, o Portmagee-u gde je sniman “Poslednji Džedaj” (The last Jedi) – na ostrvu Skelig, zatim o Blarney kamenu koji čuva dah vila I o još mnogo toga.

Svakako nezaboravno iskustvo i odlična ekipa vodiča koja nam je približila irsku na pravi način.

Poželeli su da zavolimo Irsku makar onoliko koliko je oni vole. 


Uspeli su u toj nameri i više nego što su želeli.


…u sledećem blogu ću vam pisati o liticama Mohera, farmi ovaca i radnim ovčarskim psima, dvorcima, vilama, irskom sujeverju, jahanju na Atlantiku….