Zlatni PRAG - Toplina koja osvaja i u najhladnijim danima

Spakovan kofer nam svede misli na dva pravca - da li smo nešto zaboravili na putu ka odredištu i kakvi će nam biti dani tamo gdje smo krenuli.
 

Njihovo dalje raslojavanje budi neke slične nemire, ali takva napetost uvijek uzbuđuje. Čekanja na aerodromima, vožnje autobusima i taksijima uvijek su dobra priprema za relaksaciju mozga koja slijedi na svakom putovanju. Pod uslovom da je ono izabrano ili makar željeno, bilo da je privatno ili poslovno. Svoje raspoloženje držite uvijek u rasponima pozivitnog tako što ćete dobar dio prepustiti agenciji poput Buon Viaggo Travel i u svoj rečnik dodajte bezbrigu. 

 

 

Predrasude o gradovima u koje putujete su možda jedine zdrave predrasude. One slatke koje vam ne truju mozak, nego vam spuste očekivanja pa vas pravo stanje stvari tresne kad stignete na svoje odredište. Mnogo više od onoga što se bilo gdje može čuti o Pragu je osjećaj koji postane dominantan čim kročite u ovaj grad. Zlatni, kako ga zovu, ali ne zbog Zlatne ulice i legende o alhemičarima koji su tu stvarali, već zbog dragocjenosti u kojima možete uživati. U raskoši pogleda koje ćete doživjeti i svakom ispunjenom danu koji ćete tamo provesti.

 

Praški dvorac koji se može vidjeti i sa nekoliko okolnih vidikovaca je razbio jednu od najvećih pretpostavki koje sam imala. Sve je to već viđeno 

Nije. Ambijent u koji se on uklapa je jedinstven, a mnoštvo galerija i muzeja učiniće da se sa ostatkom dana pozdravite i ostanete lutajući satima. Pogledima ćete upijati svaki detalj – džabe. Morate doći opet u Prag, priznaćete sebi i prije nego se vratite sa svog putovanja.

Misli će vas vratiti i u srednju školu na kratko, i period kad vas je mučilo shvatanje Kafkinog „Procesa“ – jer upravo tu u nekom kutku stvarao je ovaj pisac - jedan od najuticajnijih književnika  XX vijeka. To „druženje“ će vam biti veoma drago, mnogo draže od onog srednjoškolskog rvanja sa literaturom. Vremeplov koji će vam zavrtjeti misli će vam to u Pragu raditi veoma često pa se pripremite ☺

Ljubitelji simbola i legendi ostaće zaleđeni ispred Astronomskog sata koji na otkucaje punog sata ima svoju predstavu koja učini da se stvore redovi ljudi koji su željni da uživo to i odgledaju.

 

Veliki trg prepun turista sa jedne i lokalaca koji imaju svoje tezgice, sa druge strane, lako će vas uplesti u igru čemu morate, a čemu ne možete odoljeti dok kušate praške specijalitete. Sigurno da nećete preskočiti daleko poznate kobasice i neka od peciva. Iako ćete pokušati da zapamtite sva ta imena, duže od toga pamtićete ukuse koje ste probali. 

 

A pabovi, šarmantni, sa dahom tradicionalnog temperamenta - baš kakvi bi i  trebalo da budu. U pohodu ka svemu savremenom, megalomanskom, baš su ovakva mjesta sa okrnjenim stolovima, ali neokrnjenom dušom su ono što nam nedostaje. 

 

Baš takvi ugostiće vas prije ili posle obilaska Karlovog mosta - koji u zagrljaju sa Vltavom predstavlja najprepoznatljiviji simbol grada. 

Spoj između Starog i Malog grada dovršen je daleke 1406. godine i sa 30 statua svetaca zaštitnika grada predstavlja kulturni spomenik na vodi. Sa svojih 16 lukova i rasponom nad mirnom i dosta plitkom rijekom biće prizor koji ćete nositi zajedno sa nekim suvenirima iz ovog grada. 

Ulične umjetnike ćesto ćete sretati, javiti im se gotovo uvijek sa začuđenim podignutim obrvama, zastati... Učestvovati... Klasična muzika i igra za oči, ali u nekom prefinjenom obliku koji ne umara turiste već im ispunjava pješačku turu kroz cijeli Prag koja je itekako preporučljiva. 

 

I ono što je skoro pa najvažnije, u Pragu se uživa u svim godišnjim dobima, pa dok štelujete svoje planove po vremenskoj progozi znajte da vas Prag čeka uvijek- i biće dobar domaćin kad pletenim rukavicama budete skidali pokoricu snijega i fotografisali hladnim prstima. Ni trunku manje dobar je domaćin i kada vas izlazak sunca izvuče napolje, ljetnja vrelina smjesti u neki od pabova - a zalazak dočeka na brodiću koji plovi Vltavom. Iznova i iznova ćete mijenjati perspektive iz kojih posmatrate ovaj grad, a ukoliko prvi put boravite- biće to samo jedan od odlazaka u glavni grad Češke. Nikad jedini

 

Od neophodnih stvari u Prag ponesite predrasude, malo očekivanja, mozak koji bi trebalo odmoriti i toliko novca da okusite i iskusite čudesni Prag.